Технолошко-техничкиот факултет во соработка со Општина Крушево и НУ „Спомен куќа Тодор Проески“ по петти пат ја организираше Хуманитарната акција „Подај рака“.

Професорката Ванѓа Димитријева-Кузмановска вели дека креирањето и дизајнирањето на детска облека не е само во овие пет години на организирање на овој хуманитарен настан, туку од отворањето на Технолошко-техничкиот факултет професорите и студентите се вклучуваат во бројни хуманитарни акции.

- Петта година по ред овој настан се одржува во НУ „Спомен куќа Тодор Проески“, бидејќи соработката со оваа установа ја имаме веќе подолг временски период, и не само за ревии изложби на нашите студенти. Настанот го правиме во овој период на празници, околу Свети Никола, бидејќи тука има многу деца кои немаат родители, посвоени се во семејства, и се надеваме дека со нашата дејност, со овие дизајни, можеме да дадеме придонес. Оваа година, по толку години работа, добивме помош и од Општина Крушево, што за нас е важно, бидејќи досега сами со сопствени средства ги набавуваме материјалите за облеката што ја дизајнираме и која ќе им биде подарена на децата. Кога имаме помош полесно се работи и за нашите студенти тоа е огромен поттик. Има најава и иницијатива од Универзитетот „Неофит Рилски“ од Благоевград во иднина и тие да се вклучат во манифестацијата. Преку овие настани ние ќе дадеме поттик и кон други институции да се вклучат во овој проект, бидејќи навистина е значајно за тие на кои нема кој да им подаде рака.Да им подадеме рака и да им дадеме една мала насмевка и надеж, зашто целото наше живеење се сведува на хуманоста – изјави проф. д-р Кузмановска.

Технички секретар

Елвира Павлова
Тел: +389 32 550 900
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

 

Студентски прашања

Штип
Валентина Давчева
тел:+389 32 550 064
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Пробиштип - Елвира Павлова 
Тел: +389 32 550 900
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Секретар

Марјан Ристов

Тел: +389 32 550 182

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.